Coalitieakkoord biedt kansen voor ondernemers.

Mkb’ers krijgen met het huidige coalitieakkoord veel kansen. Ze worden geholpen om te blijven ondernemen terwijl de overheid zorgt dat zij dit zo goed mogelijk kunnen doen. De overheid doet dit door regels aan te passen. Regels worden makkelijker en investeren in duurzaamheid wordt aantrekkelijker. Zo kunnen ondernemers zich blijven focussen op hun onderneming en wordt vergroening makkelijk.

Wat betekent het nieuw coalitieakkoord voor ondernemers?

Hoe alles er precies uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn al wel ideeën over. Zo wordt er nagedacht over hoe ondernemers makkelijker hun weg kunnen vinden in alle regelingen en subsidies. Ook wordt er gekeken hoe ondernemers bewuster kunnen worden van hun uitstoot en besparingspotentie met een CO2-voetafdruk voor bedrijven. Hiermee krijgen ondernemers inzicht in de kansen en investeringen om groener te worden, maar ook zeker wanneer ze deze terugverdienen.

Om de vergroening van ondernemingen een extra zetje in de rug te geven worden de belastingvoordelen voor ondernemers die investeren in groen verhoogd. Zo worden de volgende investeringsaftrekregelingen versoepeld en verhoogd: MIA, de VAMIL en de EIA .

Bent u benieuwd naar wat het vergroenen van uw onderneming oplevert nu er een nieuw coalitieakkoord is? Neem dan gerust contact op met FORWARD energietransitie.

Zijn er ook nadelen?

Voor het klimaat zal het een voordeel zijn, maar grote bedrijven zullen dit op het begin waarschijnlijk anders zien. Want zij moeten meer betalen en beter hun best moeten doen om te vergroenen. Hieronder staan de veranderingen in het kort op een rijtje:

  • er komen hogere ambities en bindende klimaatafspraken met de top-20 uitstoters van Nederland;
  • de CO2-heffing wordt hoger waarbij de mogelijke meeropbrengsten terugvloeien in het klimaatfonds voor bedrijven;
  • er zal steviger worden gehandhaafd.

Door de stevigere handhaving is het van belang dat verplichtingen zoals de EED audit voor bedrijven, de informatieplicht energiebesparing en de opname voor een energielabel tijdig worden uitgevoerd om boetes en bedrijfssluitingen te voorkomen. Loopt u achter met uw verplichting dan helpt FORWARD energietransitie u graag uit de brand, neem voor meer informatie contact met ons op.

Kies voor duurzame energietransitie

Doe de verduurzamingscheck online