Een gezond en duurzaam schoolgebouw

Iedereen wil het beste voor zijn of haar kind, daarom zoeken we naar onderwijslocaties die aansluiten bij onze kinderen. Iets waar we als ouders allemaal naar opzoek zijn is een gezonde school waar ons kind goed kan leren om te bouwen aan de toekomst. Helaas blijkt dat scholen op het gebied van gezondheid vaak nog veel beter kunnen presteren.

Dat komt o.a. door slechte luchtventilatie of gebruik van verkeerde verlichting. Daarom willen we het eens hebben over hoe men een school gezonder en tegelijkertijd duurzamer maakt.

Luchtventilatie op scholen

Zo een 80% van de scholen heeft momenteel een slechte ventilatie waarbij de zuurstofgehaltes en CO2 concentraties ongezond zijn voor de leerlingen. Het komt ook voor dat vochtgehaltes te hoog of juist te laag zijn. Al deze problemen zorgen voor hoofdpijn, sufheid en irritaties aan de luchtwegen, dit wil men voorkomen. Met een goed ingeregeld luchtbehandelingssysteem voorkomt men ongewenste vocht, co2 en zuurstof gehaltes. Daarnaast werkt een goed ingeregeld systeem een stuk efficiënter alsook een stuk zuiniger.

De voordelen van een goede ventilatie op een rij:

 • Zorgt voor een betere gezondheid
 • Leerlingen kunnen zich beter concentreren
 • Verbruikt minder stroom
 • Is door de SUVIS subsidie voor scholen 30% voordeliger in aanschaf

Duurzame verlichting in school gebouwen

Duurzame verlichting is op scholen een must. Het energieverbruik van deze verlichting is niet alleen 80% lager dan conventionele verlichting, maar heeft ook invloed op de prestaties en de biologische klok van leerlingen. Dit komt doordat daglicht nagebootst kan worden met duurzame verlichting. Het natuurlijke licht veranderd gedurende de dag: in de ochtend heeft het een blauwige toon met een sterke intensiteit, maar richting de avond wordt het rood en matigt de intensiteit.

Het blauwe licht heeft als effect dat het ons breingebied aanstuurt en zorgt dat we ons fit en fijn voelen, terwijl het rode juist zorgt voor het aanmaken van melatonine wat nodig is om in slaap te komen. Het is belangrijk om hierin de juiste balans aan te houden om te presteren en ons goed te voelen zonder dat onze biologische klok in de war raakt. Doordat er in scholen vaak met oude (gelige/rode) verlichting wordt gewerkt is het niet afgesteld op de kennis van nu. Duurzame verlichting biedt deze mogelijkheid wel, en zorgt daarmee voor een gezonde leeromgeving.

Welke voordelen heeft duurzame verlichting?

 • Voorkomt verstoring van de biologische klok
 • Heeft een positief effect op de prestaties en de gemoedstoetstand van leerlingen
 • Het is energiezuinig
 • Gaat langer mee
 • Heeft veel mogelijkheden
 • Is door subsidies snel terugverdiend

Groen in en op scholen 

Een non-technisch middel wat bijdraagt aan de gezondheid en duurzaamheid in scholen zijn planten. Planten filteren stoffen, zorgen voor frisse lucht en verlagen het CO2-gehalte. Daarnaast heeft het een psychologisch effect wat bijdraagt aan het concentratie vermogen, gemoedstoestand en creativiteit bij leerlingen en daarna nog vele andere effecten kent.

Wanneer we het hebben over groen op de school, spreken we over een groen dak. Dit is voornamelijk duurzaam en heeft een klein effect op de gezondheid. Een groen dak heeft als voordelen dat het goed is voor de biodiversiteit en regenwater opvangt, daarbij zorgt het ook voor een betere isolatie van het gebouw en verlengt het de levensduur van de dakbedekking. Mocht de school zonnepanelen hebben verbetert hiervan zelfs het rendement!

De voordelen van groen op een school:

 • Zorgt voor een gezondere lucht
 • Verhoogt het concentratievermogen en stimuleert creativiteit
 • Reduceert stress, agressie en pestgedrag
 • Geeft een veilige en huiselijke omgeving
 • Verlaagt stookkosten
 • Verlengt de levensduur van het dak

Duurzame scholen

De toepassing van duurzame verlichting, groen en goede ventilatie is in veel opzichten dus erg belangrijk en gaat hand in hand met gezondheid en duurzaamheid. Het is daarom raadzaam om de mogelijkheden voor schoolgebouwen te onderzoeken, FORWARD spreekt hiervoor graag af met schoolbesturen om hierover in gesprek te gaan.

Wist u al dat wij gespecialiseerd zijn in de uitvoering van een EED audit. Daarvoor kunt u contact met ons opnemen.

Kies voor duurzame energietransitie

Doe de verduurzamingscheck online