Laadpalen: zo krijg je lader geen spijt

De laadpalen zijn sinds 12 maart 2020 verplicht voor nieuwe en gerenoveerde parkeerterreinen. De verplichtstelling geldt voor ieder parkeerterrein met ruimte voor minimaal 10 auto’s. Een minimum van 10% van de parkeerplaatsen dient nu van een laadpaal te zijn voorzien. En 1 op de 5 parkeerplaatsen dient voorbereid te zijn op eventuele uitbreiding in de toekomst d.m.v. het aanleggen van loze leidingen.

Vanaf 2025 geldt deze verplichting ook voor bestaande parkeerterreinen. De verplichting geldt dan voor parkeerterreinen met meer dan 20 parkeerplaatsen, er dient dan minimaal 1 laadpaal aanwezig te zijn. 

Maar waarom zou je dan nu al investeren in een laadpaal? Die vraag beantwoord ik graag! Een laadpaal op je parkeerterrein maakt het niet alleen aantrekkelijk en gemakkelijk voor je medewerkers om een elektrisch voertuig te rijden. Maar draagt ook bij aan een innovatief en duurzaam imago van je bedrijf. Het laat zien dat je graag mee gaat met de laatste ontwikkelingen en wil bijdragen aan een milieuvriendelijke samenleving. 

Ook kan het gezien worden als een stukje vriendelijkheid naar je klanten die met een elektrische auto komen. Ze hebben nu het gemak om de auto te laden voor de weg terug.

Nou kost een investering in laadpalen geld. Maar geld hoeft het probleem niet te zijn. De aantrekkelijke subsidies die de overheid beschikbaar stelt zorgen namelijk voor een vermindering in de kosten. Mocht het dan nog niet realiseerbaar zijn kan je altijd een verhoogd tarief instellen voor het laden zodat je de kosten eruit kunt halen. 

Meer weten over regelgeving? Lees meer over: