Succesvol Verduurzamen Deel 1  

Waarom verduurzamen?

Om je bedrijf succesvol te verduurzamen zijn verschillende stappen nodig. In deel 1 van deze blog beginnen we bij het bepalen van de juiste reden om te verduurzamen. Waarom wil jij verduurzamen? Daarbij is het uitgangspunt dat die reden profijt moet opleveren voor jouw bedrijf.

De vijf klassieke redenen om te verduurzamen zijn:

  • Om energiekosten te besparen
  • Om een extra inkomstenbron te generen
  • Omdat het moet van de overheid
  • Om een duurzaam bedrijfsimago te creëren.
  • Om milieuvriendelijk te ondernemen

1. Verduurzamen om energiekosten te besparen

Jouw bedrijf, groot of klein, zal ongetwijfeld elke maand een (flinke) energierekening moeten betalen. De kosten voor stroom en gas zijn in bijna alle gevallen mede bepalend voor de rendabiliteit van de onderneming. Een verlaging van die kosten zal dus logischerwijs leiden tot een beter financieel bedrijfsresultaat.

Inmiddels zijn er aardig wat strategieën en technieken beschikbaar om die energiekosten omlaag te brengen. Open deuren zoals geen energie verspillen laten we even buiten beschouwing. We willen met name kijken naar technische middelen zoals zonnepanelen, ledverlichting en elektrische verwarming. Als één of meer van deze technieken op dit moment niet worden benut binnen jouw bedrijf, dan is de kans zeer groot dat je een verlaging van de energiekosten kunt realiseren met een positief rendement op de benodigde investering.

Wil je graag advies op maat hierover en een overzicht van alle kosten en opbrengsten (inclusief subsidies en fiscale voordelen) van de technieken die het best passen bij jouw bedrijf?

Kies dan voor onze Quick Scan: https://www.justlookforward.com/quick-scan/

Op basis van de resultaten van onze Quick Scan kunnen wij vervolgens helpen met het beoordelen en selecteren van de juiste installateur en leverancier.

2. Verduurzamen om een extra inkomstenbron te generen

‘’Geld verdienen met verduurzamen? Wie? De overheid zeker!?’’

Nee, jij kan daar ook aan verdienen.

Ondernemers met grote bedrijfspanden hebben vast al eens een telefoontje gehad van instanties die hun dak willen huren voor het plaatsen van zonnepanelen. En daar is niks mis mee, zonder investering wat bijverdienen en tegelijkertijd wordt je dak beschermd en gaat langer mee. Maar goed, als ondernemer snap je dat als iemand anders daar veel geld mee verdiend, jij dat ook kan.

Als je meer stroom opwekt dan nodig is voor je eigen bedrijf, dan kun je die stroom verkopen door het terug te leveren aan het net. In combinatie met een SDE subsidie kan je hier lang leuk mee verdienen. In deze tijden van economisch slecht weer blijft de zon schijnen, hierdoor is deze inkomsten bron bestand tegen recessies.

Wil je op deze manier een extra inkomstenbron generen? Begin dan met eerst met een exploitatiebegroting en het aanvragen van een SDE subsidie.

Als onafhankelijke kennispartij kunnen wij dit uit handen nemen op een betaalbare manier. Zo regelen wij alle subsidie aanvragen voor slechts €180: https://www.justlookforward.com/subsidies-aanvragen/

3. Omdat het moet van de overheid

Tsja, laten we eerlijk zijn, soms moeten we ons (helaas) aanpassen aan de richtlijnen van de overheid.

De informatieplicht energiebesparing, de energie-audit (EED) en energielabels; initiatieven van de overheid om de energietransitie te stimuleren en te versnellen.

Zorg dat je hier je voordeel uit haalt. Je moet energiebesparende maatregelen treffen? Kies niet passief voor een erkende techniek maar jaag die korte terugverdientijden na en ga voor maximaal rendement.  

Let op: verbruik je als bedrijf 50.000 kWh of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moest je vóór 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht. Heb je dit nog niet gedaan? Dan raden wij aan dat snel te doen aangezien er signalen zijn dat er op korte termijn gehandhaafd gaat worden met dwangsommen.

Ook hiermee kunnen wij je helpen. Voor €480 regelen wij het allemaal: https://www.justlookforward.com/informatieplicht-energiebesparing/

4. Om een duurzaam bedrijfsimago te creëren

De consument van tegenwoordig let niet alleen meer op prijs en kwaliteit, maar ook op de duurzaamheid van bedrijven en producten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat voor 53% van de consumenten de duurzaamheid van jouw bedrijf medebepalend is voor aankoop van producten of diensten.

Meer dan een derde van de consumenten geeft zelfs aan klant te willen worden of blijven en bereid te zijn meer te betalen als er sprake is van duurzaamheid.

Met andere woorden, een duurzaam bedrijfsimago werkt niet alleen voor het milieu maar ook voor de portemonnee.

5. Om milieuvriendelijk te ondernemen

MVO. MVO. MVO.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen neemt een steeds prominentere plaats in binnen onze maatschappij. Veel ondernemers zijn er actief mee bezig en stellen zichzelf vragen als ‘’Hoe kan ik onze bedrijfsvoering zo aanpassen dat de productie en kwaliteit hetzelfde blijven, maar het bedrijf milieuvriendelijker wordt?’’.

Ondernemers kiezen er vervolgens vaak voor om hun jaarlijkse CO2-uitstoot te laten berekenen, ook wel de CO2-voetafdruk van het bedrijf genoemd. Met deze milieumaat als beginpunt kan het effect van veel MVO strategieën gekwantificeerd worden. Veel ondernemers willen bijvoorbeeld weten hoeveel minder CO2 ze nou echt gaan uitstoten als ze overschakelen op groene energie. Die reductie is mooi zichtbaar te maken met zo’n CO2-voetafdruk.

FORWARD denkt hier graag over mee. Voor €600 berekenen wij de CO2-uitstoot van je bedrijf en leveren tevens advies omtrent CO2 reducerende maatregelen: https://www.justlookforward.com/co2-voetafdruk/

Bedenk dus goed wat jouw reden is om je bedrijf te willen verduurzamen. Een goede motivatie verhoogt immers altijd de kans op succes.