Succesvol Verduurzamen Deel 2  

Welke technieken passen het best bij mijn bedrijf?

In deel 1 van deze blog-reeks hebben we het gehad over de redenen om te verduurzamen.
Vandaag gaan we kijken naar de technieken die kunnen bijdragen aan een succesvol verduurzamingstraject.

De technieken die we gaan bespreken zorgen ervoor dat jij:

  • minder gaat betalen voor je energierekening
  • minder CO2 gaat uitstoten
  • van het aardgas afgaat
  • een mooi rendement behaald op je investering

Bepaalde technieken kunnen makkelijk worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan de slimme bewegingssensor of de zelfsluitende deur. Maar er zijn ook technieken die wat meer kennis vragen; dan hebben we het over de warmtepompen, infraroodverwarming, ledverlichting, isolatie en zonnepanelen.

De slimme technieken zorgen vooral dat het energieverbruik naar beneden gaat.
Een bewegingssensor zorgt bijvoorbeeld dat het licht alleen brand wanneer er gebruik wordt gemaakt van de ruimte. Zodra de ruimte niet meer wordt gebruikt schakelt de verlichting automatisch uit. Dit zorgt er voor dat er niet onnodig veel stroom wordt verbruikt.
De automatisch sluitende deur zorgt ervoor dat de temperatuur in de ruimte stabiel blijft. Wanneer die deur namelijk openblijft moet je systeem harder zijn best doen om de temperatuur te behouden.

Dit zijn vrij “-open deuren-” die ik nu intrap.
We zullen het daarom gaan hebben over de technieken die verduurzamen nog een stukje leuker maken, de technieken die 90% stroom kunnen besparen of die na gemiddeld 6 jaar zorgen dat je geen energierekening meer hebt! Wat LED je dan nog om het niet te doen?

Nou inderdaad, ledverlichting brengt in vergelijking met de traditionele gloeilamp het verbruik van je verlichting tot wel 90% omlaag. Aangezien verlichting al snel 20% van je energierekening bepaalt is dit een snelle en doeltreffende optie. Led levert niet alleen voordeel in besparing, want goed afgestelde ledverlichting draagt ook bij aan de werkproductie van je werknemers, de veiligheid op de werkvloer en hoeft veel minder vaak vervangen te worden dan traditionele verlichting.

Nou vraagt een ondernemer eigenlijk nooit: ”Kan ik ook verduurzamen door mijn stroomverbruik te verhogen?”. Maar het leuke is, dat kan! Dat is namelijk het geval bij een elektrische verwarming, infraroodverwarming of bij een warmtepomp. Deze technieken zorgen ervoor dat je geen aardgas meer nodig hebt om te verwarmen en gaan dit vervolgens doen met elektriciteit. Nu de gasprijzen stijgen en die van elektriciteit dalen ga je hier al snel de vruchten van plukken!
Deze verwarmingstechnieken zullen de CO2-uitstoot van je onderneming flink terugdringen (mits de elektriciteit geen CO2-uitstoot heeft).

Voor het gebruik van deze verwarmingstechnieken waaronder de warmtepomp is het van belang dat deze zo effectief mogelijk functioneren. Als jij een gebouw hebt vol met gaten en kieren (beetje overdreven natuurlijk), heeft zo’n apparaat alsnog veel elektriciteit nodig om de temperatuur stabiel te houden. Je bent in zo’n geval nog steeds niet heel duurzaam bezig want je verbruikt onnodig veel stroom.
Isolatie een techniek is die je met of zonder alternatief verwarmingssysteem kan toepassen. Immers, elke soort verwarming zal niet optimaal verwarmen als er sprake is van een slecht geïsoleerde ruimte.
Een goede isolatie kan ervoor zorgen dat je pand in plaats van 2.800 m3 gas, maar 600 m3 gas verbruikt. Dus dicht die gaten en kieren; vul de spouwmuur en de kruipruimten; gebruik dubbel glas en als je zo doorgaat ben je al een heel eind op weg!

We hadden het er al even over, geen energierekening meer na een X aantal jaar. Dat is te behalen door zelfvoorzienend te worden in je elektriciteitsbehoefte. De meest gebruikte techniek hiervoor is natuurlijk het zonnepaneel, maar ook de windturbine is in opkomst. Deze technieken zorgen ervoor dat je geen elektriciteit meer hoeft af te nemen bij een energiemaatschappij maar het zelf opwekt. Als je nog geen groene stroom had dan heb je dit nu wel, en zorg je dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Minder afhankelijk van andere partijen en tevens een schoner bedrijf!

Je weet nu wat de technieken kunnen doen voor jouw verduurzamingstraject! Deel 3 van deze blogreeks zal gaan over in welke volgorde je deze technieken het beste kan toepassen. Een verkeerde volgorde kan er namelijk voor zorgen dat je investering hoger uitvalt dan nodig!