5 tips om verduurzamingsoffertes te beoordelen

Als je een offerte aanvraagt dan wil je deze beoordelen. Zo weet je zeker dat er niet alleen mooi verkooppraatje gehouden wordt en dat er na een forse investering ook het verwachte resultaat wordt bereikt.

FORWARD energietransitie geeft je daarom 5 tips om offertes te beoordelen.

Zorg dat u het verduurzamingsbedrijf kent

Zorg ervoor dat de offrerende partij jouw situatie kent. Biedt de partij een kop  koffie aan en laat het offrerende bedrijf een inventarisatie doen van jouw pand zodat zij weten wat de situatie is bij jouw bedrijf en jouw pand.

Berekeningen zitten vaak complex in elkaar dus moeten gebaseerd zijn op de juiste uitgangspunten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk in welk belastingtarief je zit om fiscale voordelen te berekenen. Ook is (het gebruik van) je gebouw leidend in de berekening. Denk bijvoorbeeld aan de brandurenberekening bij ledverlichting of isolatiewaardes bij een warmtepomp.

Kijk of de offerte concreet is

Er zijn honderden aanbieders op de markt. Kijk in een offerte of de producten, diensten, garanties en technische gegevens concreet vermeld staan. Het concretiseren van een offerte geeft rust en vertrouwen voor een dergelijke investering.

Beoordeel of de terugverdientijden realistisch zijn 

Beoordeel of de terugverdientijden realistisch zijn en de resultaten haalbaar. Deze tip hangt samen met de vorige, maar is minstens zo belangrijk. Pas als een offerte concreet is kan deze beoordeeld worden op realisme. Passen er wel echt zoveel zonnepanelen op uw dak? Kan het netwerk in uw regio de opwekcapaciteit aan? Kan ik met dit vermogen infraroodpanelen mijn comfort garanderen? Dit soort vragen moet je stellen en moet de aanbieder onderbouwd en begrijpelijk kunnen vertellen.

Zorg voor een plan met doelstellingen

Zorg ervoor dat je een plan hebt met doelen en een planning wanneer deze doelen behaald moeten worden. Hierdoor maak je jouw voortgang inzichtelijk en voldoe je gemakkelijk aan de verplichtingen die de overheid u oplegt.

Een goed uitgangspunt is om je plan te beginnen met het voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Denk aan de EED audit, de informatieplicht, of het energielabel voor kantoren. Met het voldoen aan deze verplichtingen heb je een concreet en overzichtelijk verduurzamingsplan waarop je kunt voortborduren.

Neem een onafhankelijk adviseur in de arm

Mocht je het fijn vinden dat iemand die de markt kent je helpt deze vragen te stellen, neem dan een onafhankelijk adviseur in de arm