Betaalt u nog voor uw energie: zonnepanelen voor ondernemers

Heeft u nog steeds een energierekening? Dan wordt het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Wek uw eigen energie op met zonnepanelen, dit is tegenwoordig heel normaal. Als u verder leest komt u meer te weten over de regelingen, investeringskosten en voordelen van zonnepanelen.

Voordelen

Aantrekkelijke subsidieregelingen

Ondernemers kunnen op meerdere manieren besparen op de aanschafkosten van zonnepanelen, zo kunt u:

Lager energielabel

Met zonnepanelen verlaagt u de Energie-Index van het bedrijfspand. De Energie-Index bepaalt namelijk het energielabel van uw pand. Met een energielabel toont u aan hoe energiezuinig het bedrijfspand is.

Voor kantoren geld er vanaf 1 januari 2023 een energielabel plicht. Bedrijven moeten dan minimaal energielabel C hebben of lopen het risico een boete te ontvangen tot € 80.000 of sluiting van het pand.

Lees meer over wanneer een energielabel voor een bedrijfspand verplicht is.

Financiële voordelen

Bij een goed geplaatst zonnepanelensysteem kunt u er bijna altijd vanuit gaan dat u de investeringskosten terugverdiend. Na dat de investering is terugverdiend zal het bedrijfspand gratis energie hebben.

Welke belemmeringen zijn er?

Dakconstructie

In sommige gevallen gebeurt zo dat de dakconstructie het gewicht van de zonnepanelen niet kan dragen. Hierom adviseren wij altijd om een constructieberekening uit te voeren. Wanneer blijkt dat het dak het gewicht van de zonnepanelen niet kan dragen betekent dit niet dat u geen zonnepanelen meer kunt plaatsen. Vaak zijn er nog andere opties die u kunt bespreken met een adviseur.

Vergunning

Controleer bij de gemeente of er een vergunning nodig is. Soms is er namelijk een omgevingsvergunning nodig.

Netbeheerder

Het elektriciteitsnet zit op enkele plaatsen in Nederland helemaal vol. Hierdoor is het niet mogelijk om het overschot aan opgewekte elektriciteit te verkopen op het net. Vraag daarom vooraf hoeveel elektriciteit u kunt invoeren op het net bij uw netbeheerder.

Verzekering van het pand

Verzekeraars hebben strengere eisen voor bedrijven met zonnepanelen op het dak. Vraag bij uw verzekeraar naar de voorwaarden. Soms is een verhoging van de premie voldoende, houdt hier wel rekening mee in de berekening.

Professioneel advies

In de meeste gevallen is het geen probleem om zonnepanelen te plaatsen, maar kan het toch een gedoe zijn om alles uit te werken. De meeste ondernemers hebben hier de kennis noch tijd voor. Daarom is het raadzaam een goede onafhankelijke adviseur in dienst te nemen die de markt kent. FORWARD energietransitie biedt u deze adviseur en ontzorgt u van A tot Z.

Kies voor duurzame energietransitie

Doe de verduurzamingscheck online