Financiële voordelen voor zakelijk elektrisch rijden

Tegenwoordig telt Nederland 8,8 miljoen personenauto’s die jaarlijks samen voor 30% van de uitgestoten broeikasgassen en stikstofdioxide in Nederland zorgen. Om de uitstoot van deze gassen tegen te gaan ziet de overheid  graag dat we elektrisch gaan rijden. Om ons te stimuleren worden er financiële voordelen aangeboden vanuit de overheid, maar daarnaast kent elektrisch rijden ook zonder de fiscale en subsidie mogelijkheden voordelen. Vandaag gaan we beide voordelen bespreken.

Welke voordelen kent een elektrische auto

Als mensen aan elektrische rijden denken gaat het vaak over een hoge aanschafprijs en constant zoeken naar een laadpaal. Gelukkig ligt dat voor beide vandaag de dag anders, want:

  • Prijzen van elektrische voertuigen zijn gedaald en door de lagere onderhoudskosten alsook voordeliger ‘tanken’ bent u vaak voordeliger uit.
  • Laadpalen zijn tegenwoordig in veel steden te vinden en staan ook bij veel bedrijven voor de deur. Hierdoor is een extra ritje naar het tankstation niet meer nodig.
  • Lange stukken afleggen is voor veel elektrische auto’s ook geen probleem meer omdat ze een grotere range hebben dan voertuigen met fossiel brandstoffen.
  • Schakelen is niet meer nodig en je hebt daarbij direct vermogen om weg te rijden.

Welke nadelen kent een elektrische auto

Eerlijk is eerlijk, elektrisch rijden kent niet alleen voordelen. Er zitten toch nog wat kleine nadelen aan, zoals:

  • Wanneer je toch moet stoppen om te laden duurt het 30 minuten voor je een volle accu hebt, tanken is wat dat betreft een sneller.
  • Om verschillende redenen kunnen of mogen veel elektrisch auto’s geen aanhanger trekken.

Het is aan iedereen zelf om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Welke financiële voordelen zijn er voor ondernemers en zakelijke elektrische rijders

We hadden het er al even over: de overheid biedt voor zakelijke rijders verschillende subsidie en fiscale voordelen. Hiermee moet elektrisch rijden nog aantrekkelijker worden:

Mia en Vamil

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert een fiscaal voordeel tot 35% op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische voertuigen of een oplaadpunt. Er zijn mogelijkheden binnen de MIA en Vamil die voor een voordeel tot 75% zorgt voor investeringen in elektrisch rijden.

 Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Deze subsidie is bestemd voor ondernemers en non-profitinstellingen die één of meerdere emissieloze bedrijfsauto’s gaan aanschaffen.

BPM-vrijstelling

Volledig elektrische auto’s, zowel batterij-elektrisch als waterstof-elektrisch zijn vrijgesteld van BPM.

MRB-vrijstelling

Volledig elektrische auto’s zijn zeker tot en met 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer geldt een halftarief.

Bijtellingsvoordeel

Wanneer u een auto van de zaak rijdt, en als u hierin per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet u bijtelling betalen. Stoot uw auto geen CO2 uit? Dan is de bijtelling lager.

Verlaagd belastingtarief laadpalen

Voor de energiebelasting voor openbare laadpalen met een vaste aansluiting geldt tijdelijk een verlaging van het tarief. Het tarief over de eerste 10.000 kWh elektriciteit (eerste schijf) die wordt geleverd aan een elektrische voertuigen is verlaagd tot die in de tweede schijf. Bovenstaande maatregelen zijn van toepassing tot en met 2022. Deze periode komt overeen met de periode van fiscale stimulering voor elektrisch rijden in de Autobrief II.

Lokale subsidies

Er zijn vaak ook regionale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Informeer hiernaar bij uw gemeente of provincie. De subsidies van een aantal gemeenten staan op Nederland Elektrisch.

Wat betekent elektrisch rijden voor u als ondernemer of zakelijk rijder, kom erachter door het ons te vragen! Neem contact met ons op.

Ik wil meer weten over de duurzaamheidssubsidies voor bedrijven!

Kies voor duurzame energietransitie

Doe de verduurzamingscheck online