10 duurzaamheidsthema’s: voor grote en kleine ondernemers

De energietransitie is hot en happening. Klanten richten zich dan ook steeds vaker op aanbieders die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Voor de klandizie is het mede hierom belangrijk om een bedrijf te verduurzamen.

Met het verduurzamen krijgt een bedrijf niet alleen meer klanten, maar ook geniet het reductie in kosten en is het mogelijk om inzicht te krijgen in energieverbruik, CO2-uitstoot en hoe dit valt te reduceren. Verduurzamen biedt dus veel voordelen voor een bedrijf.

Hieronder vindt u 10 verduurzamingsthema’s waar iedere ondernemer, klein of groot wat mee kan.

1. Creëer een duurzame omgeving

 • Vervang uw apparatuur op een natuurlijk moment voor duurzame alternatieve
 • Zorg dat de verwarming en airconditioning niet onnodig aanstaan. Houdt ramen en deuren dicht of juist open
 • Zorg dat verlichting wordt uitgeschakeld wanneer het niet nodig is. Gebruik bijvoorbeeld een slimme sensor
 • Vervang oude verlichting door ledverlichting
 • Zet computers en andere installaties in stand-by of nog beter helemaal uit wanneer ze niet nodig zijn
 • Decoreer de omgeving met planten
 • Creëer bewustheid bij personeel

2. Afval scheiden

Op nog maar weinig werkplekken wordt afval gescheiden. Verdeel afval in:

 • Papier
 • Plastic
 • Glas
 • GFT
 • Batterijen

3. Elektrisch rijden

Is het noodzakelijk om een eigen vervoersmiddel te gebruiken probeer dit dan zo duurzaam mogelijk. Er zijn hybride voertuigen die zorgen voor minder CO2-uistoot, maar nog beter is een volledig elektrische auto.

Lees meer over de voordelen van elektrisch rijden voor ondernemers.

4. Maak gebruik van het openbaar vervoer of de fiets

Is het niet noodzakelijk om eigen vervoer te hebben kijk dan eens of uw medewerkers vaker met het OV zouden kunnen reizen, dit is immers minder vervuilend als met de auto. Daarnaast is het misschien ook mogelijk om met de fiets te reizen.

Moedig reizen met de fiets of het OV aan door een fietsplan aan te bieden of een OV-abonnement.

5. Flexibel werken

Geen vervoer nodig als men gewoon thuiswerkt, corona heeft laten zien dat dit in veel branches gewoon kan. Of wissel het af met een paar dagen kantoor en een paar dagen thuis. Daarnaast kan het ook wat zijn om werknemers zelf hun werktijden te laten bepalen, zo vermijden ze files.

6. Bewust printen

Denk  twee keer na of printen werkelijk nodig is en print altijd dubbelzijdig! Tegenwoordig zijn er ook printsystemen die pas printen wanneer de opdrachtgever de opdracht bij de printer bevestigd. Zo voorkomt men dat er per ongelijk iets wordt geprint wat niet nodig is.

7. Onderzoek de mogelijkheden bij het versturen van pakketjes

Is jouw organisatie dagelijks pakketten aan het versturen? Het versturen van pakketten is vervuilender dan men denkt. Gebruik zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en gebruik ecologisch materiaal.

Onderzoek daarnaast waarom mensen pakketten retourneren en probeer dit te reduceren. Het is ook niet onverstandig om een groene pakketdienst te zoeken.

8. Duurzaam bedrijfspand

Geen flauw idee of het bedrijfspand wel duurzaam is, controleer het energielabel dan eens. Vaak krijg je hierbij punten aangewezen die het bedrijfspand duurzamer maken. De waarde van het pand zal bij het zetten van duurzame stappen stijgen en de energierekening zal dalen.

Lees meer over:

9. Zelf energie opwekken

Wanneer een onderneming zelf energie opwekt met zonnepanelen wordt er geen co2 uitgestoten voor het gebruik van energie. Daarnaast zijn er verschillende subsidie en fiscale voordelen te behalen waardoor zonnepanelen een extra inkomstenbron kunnen worden voor uw onderneming.

10. Vraag advies aan een duurzaamheidsadviseur of coach

Wilt u stappen maken als het gaat over de verduurzaming van uw onderneming? Neem dan contact op met Forward energietransitie. Wij gespecialiseerd in de verduurzaming van bedrijven, we onderzoeken

Kies voor duurzame energietransitie

Doe de verduurzamingscheck online